Je hebt snowboots gekocht!

Je hebt een prachtig paar snowboots gekocht en kan niet wachten om ermee in de sneeuw te gaan?! Voordat je op pad gaat is het slim om op een aantal zaken te letten. Lees in dit artikel tips voor het gebruik en onderhoud van je sneeuw laarzen. Zo heb je er nog jarenlang plezier van en voorkom je teleurstellingen. Lees snel verder!

Snowboots inlopen

Het is belangrijk dat je niet direct een lange wandeling maakt met je nieuwe snowboots. Voor gebruik is inlopen aangeraden. Dit komt omdat je voeten moeten wennen aan de pasvorm van de laarzen. En andersom moeten de snowboots zich gaan vormen naar je voeten. Een handige tip daarbij is om ze de eerste paar keer binnen in huis te dragen. Draag ze daarnaast niet te lang achter elkaar zodat je voeten kunnen wennen en je blaren voorkomt. Daarnaast zijn er een aantal andere voordelen:

  • Wanneer je de snowboots binnenshuis draagt kun je ze uitdoen wanneer je ze wil. Klinkt raar, maar wanneer je ermee op pad gaat kan dit niet.
  • Door je boots alleen binnen aan te doen voorkom je snelle beschadiging. Mocht dat blijken dat je er niet aan kan wennen, dan kan je ze altijd onbeschadigd ruilen of terugsturen?
  • Binnen zijn je voeten in hun “normale” toestand dus niet vervormd wegens kou of zweet. Daardoor passen je boots zich aan aan de echte vorm van je voet.

Behandelen en/of inspuiten Sneeuwlaarzen

Wanneer je snowboots in de winkel koopt zal het je ongetwijfeld al gevraagd zijn: “Wilt u er een spuitbus met beschermmiddel bij?”. Natuurlijk is dit om het aankoopbedrag te verhogen, maar helemaal onzin is het niet. Door je laarzen te behandelen met een spray voorkom je vuil zich makkelijk hecht en bevorder je de waterdichtheid van je sneeuwlaarzen.

Waar spray kopen?

Wanneer de spray in de winkel te duur is kun je ook prima bij bijvoorbeeld de Hema of Action terecht. Deze “universele” waterdichtspray’s zijn vaak net zo geschikt voor snowboots als voor andere typen leer & (kunst)stoffen. Aparte spray’s voor alleen nubuck of suede zijn een beetje onzin. Bij het kopen van de spray bij de schoenenwinkel krijg je natuurlijk wel beter advies.

Hoe spray toepassen op snowboots?

Op de bus staat precies hoe je de spray moet toepassen, maar we hebben toch nog een paar aanvullende tips. Wanneer je deze ter harte neemt heb je meer profijt van de behandeling en houd je je snowboots langer mooi:

  • Probeer de spray eerst uit op een onopvallend plekje en laat je boots een tijdje staan. Mocht de spray dan vlekken, verkleuring of andere ongewenste bijwerkingen hebben dan zijn niet je hele boots verpest.
  • Wees vervolgens niet te zuinig. Houd de bus goed dichtbij en breng een goed dekkende laag aan. Overdrijven hoeft ook niet, maar een goede laag verhoogt het effect.
  • Voer de behandeling 3 keer uit. Ook dit wordt vaak niet verteld, maar is zeer goed voor de waterdichtheid van je boots
  • Herhaal de behandeling regelmatig. Maar ze hiervoor wel eerst goed schoon. Een mooi moment hiervoor is wanneer het winterseizoen weer is afgelopen.
  • Voor bepaalde snowboots zijn aparte behandelmethoden beschikbaar. Denk hierbij aan Uggs die een eigen onderhoudspakket hebben.

Aanvullingen?

Heb je zelf nog aanvullingen of tips voor het gebruik van snowboots? Laat het weten en post een comment en reageer per e-mail!